Verschil webapp, PWA, native app en hybride app

In de wereld van mobiele technologie zijn er verschillende soorten apps beschikbaar, waaronder webapps, PWA’s, native apps en hybride apps. Hoewel deze termen vaak door elkaar worden gebruikt, zijn er enkele belangrijke verschillen. Voordat je jouw keuze maakt, is het van belang om de verschillen goed te begrijpen.

Webapp, de ideale webapplicatie

Een webapp is in wezen een website die is geoptimaliseerd voor gebruik op mobiele apparaten. Het belangrijkste kenmerk van een webapp is dat deze wordt uitgevoerd in een webbrowser en niet als een zelfstandige app op een mobiel apparaat wordt geïnstalleerd. Hierdoor kunnen ontwikkelaars snel en gemakkelijk apps maken die op meerdere platformen kunnen worden uitgerold.

Voordelen van een webapplicatie zijn:

  • Over het algemeen goedkoper te ontwikkelen;
  • Een hoge toegankelijkheid hebben;
  • Gebruikers geen specifieke hard- en software hoeven te gebruiken;
  • Updates snel uitgerold kunnen worden uitgerold;
  • SEO-vriendelijk zijn waardoor het makkelijker is een hogere positie in de zoekresultaten te bereiken wat uiteindelijk kan leiden tot meer verkeer en conversie.

Natuurlijk is het ook belangrijk om de nadelen van een web applicatie te belichten. De belangrijkste nadelen van een webapp zijn dat ze afhankelijk zijn van een internetverbinding, over het algemeen webapps minder snel zijn en ze geen directe toegang tot de hardware van het apparaat zelf hebben en daarmee niet kunnen communiceren met bijvoorbeeld de camera, GPS en sensoren.

PWA, de 2.0 versie va een webapplicatie

Een PWA, kort voor Progressive Web App is een type webapp dat is ontworpen om te functioneren als een native app op mobiele apparaten en desktops. PWA's combineren de voordelen van web- en native apps door gebruik te maken van moderne webtechnologieën. Dit zorgt voor een betere gebruikerservaring en meer functionaliteit, vergelijkbaar met native apps.

Belangrijkste voordelen van PWA’s zijn

  • Snel en eenvoudig te ontwikkelen;
  • Slechts één codebase nodig;
  • Sneller en responsiever dan traditionele webapps;
  • Gebruikers kunnen de app blijven gebruiken zelfs als ze geen internetverbinding hebben;
  • PWA's hoeven niet gedownload of geïnstalleerd te worden via app stores. Hierdoor is het gemakkelijker om gebruikers aan te trekken.

Belangrijkste nadelen van PWA’s zijn doordat deze relatief nieuw zijn, niet alle functies en API's beschikbaar zijn voor alle browsers. Dit kan leiden tot inconsistente gebruikerservaringen voor gebruikers die verschillende browsers gebruiken. Bovendien hebben PWA's niet dezelfde toegang tot de hardware van het apparaat welke native apps wel hebben.

Native app

Een native app is een app die specifiek is gebouwd voor een bepaald mobiel platform, zoals iOS of Android. Native apps worden geschreven in de programmeertaal van het platform. Dit betekent dat native apps volledig geoptimaliseerd zijn voor de hardware en software van het platform, waardoor ze over het algemeen sneller en betrouwbaarder zijn dan webapps. Native apps worden gedownload en geïnstalleerd vanuit een app store, zoals de App Store voor iOS en de Google Play Store voor Android. Dit betekent dat gebruikers de app moeten vinden, downloaden en installeren voordat ze deze kunnen gebruiken. 

Belangrijkste voordelen van native apps zijn een betere gebruikerservaring, toegang hebben tot de hardware van het apparaat, zoals de camera en de GPS. Hogere snelheid en betrouwbaarheid. Hogere mate van vertrouwen door gebruikers en de mogelijkheid voor zogenaamde in-app aankopen en abonnementen.

Belangrijkste nadelen van native apps, duurder zijn om te ontwikkelen dan webapps of WPA en updates voor een native app worden goedgekeurd door de app store voor deze beschikbaar komen voor de gebruikers.

Hybride app

Een hybride app combineert de voordelen van webapps, WPA’s en native apps. Hybride apps worden geschreven in web technologieën maar worden verpakt als een native app die kan worden gedownload en geïnstalleerd vanuit een app store.

De belangrijkste voordelen van hybride apps, minder duur om te ontwikkelen dan native apps, updates kunnen snel worden uitgerold, toegang tot de hardware als camera, sensoren en GPS is mogelijk.

De belangrijkste nadelen van een hybride app zijn minder soepele gebruikerservaring als de native app, wat beperkingen op het gebied van functionaliteit en prestaties. Geen toegang tot in-app stores of abonnementen en kwetsbaarder dan native apps.

Als je een app wilt ontwikkelen, is het belangrijk om goed na te denken over welk type app het beste bij jouw doelen en budget past. Er zijn verschillende opties, zoals webapps, native apps, hybride apps en PWA's, elk met hun eigen voor- en nadelen.

Het is belangrijk om rekening te houden met de specifieke doelen van jouw app en de middelen die beschikbaar zijn voor ontwikkeling. Hierin adviseren wij je graag.

Heb je hulp nodig met beslissen?

Reacties

Geef een reactie

Offerte aanvragen

Ben jij benieuwd wat het kost om jouw eigen app te laten maken? Vraag dan snel een offerte aan!